Skip to main content

A szájüregben található baktérium növelheti a szívroham kockázatát

A fogínybetegséget és rossz leheletet okozó baktériummal való fertőzés növelheti a szívbetegségek kockázatát - derül ki az eLife című szaklapban ma megjelent tanulmányból.

A tanulmány egy másik lehetséges kockázati tényezőre is utal, amelyet az orvosok szűrhetnek a szívbetegség kockázatának kitett egyének azonosítása érdekében. Arra is utalhat, hogy a Fusobacterium nucleatum szájüregi baktériummal való kolonizáció vagy fertőzés kezelése segíthet a szívbetegség kockázatának csökkentésében.

A genetikai és környezeti kockázati tényezők kombinációja járul hozzá a szívbetegségek kialakulásához, amelyek világszerte a halálesetek mintegy harmadáért felelősek. A szív vérellátását biztosító artériákban felhalmozódó plakkok a szívkoszorúér-betegséget - a szívbetegségek leggyakoribb típusát - okozzák, és szívrohamot okozó elzáródásokhoz is vezethetnek. Korábbi tanulmányok bizonyos fertőzéseket összefüggésbe hoztak a plakkok felhalmozódásának fokozott kockázatával.

Ha a jövőbeni vizsgálatok megerősítik a F. nucleatum és a szívbetegségek közötti kapcsolatot, a szerzők szerint ez új megközelítésekhez vezethet a veszélyeztetettek azonosításában vagy a szív- és érrendszeri események megelőzésében.

"Tanulmányunk egyre több bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a fertőzések által kiváltott gyulladás hozzájárulhat a szívkoszorúér-betegség kialakulásához és növelheti a szívroham kockázatát" - zárja tanulmányát Jacques Fellay vezető szerző, az EPFL Élettudományi Karának professzora, a Lausanne-i Egyetemi Kórház és a Lausanne-i Egyetem Precíziós Orvosi Egységének vezetője.

Forrás

  • Találatok: 908

Cím

Várkerülett 75. (Pannonia Hotel)

H-9400 Sopron

Telefon

Nyitvatartási idő

Hétfő – Péntek

09:00 – 16:30