Skip to main content

Fogínybetegség és a szív

Fogínybetegség férfinál

A súlyos, kezeletlen parodontitis esetén az artériákban olyan elváltozások keletkeznek, amelyek növelik a szívkoszorúér-betegség és a szívinfarktus kockázatát. Erre hívja fel a figyelmet a Magánpraxisban dolgozó Kardiológusok Német Szövetsége (BNK) és a Német Fogorvosok Szövetsége (BZÄK).

"Ezután a baktériumok is fokozott számban jutnak be a véráramba (bakteriémia). Súlyos parodontitisben ez akár rágás és fogmosás közben is előfordulhat. Ha erre hajlam van, akkor ez a szív belső bélésének gyulladásához, az úgynevezett endokarditiszhez vezethet" - mondja Dr. Romy Ermler, a Német Fogorvosok Szövetségének alelnöke.

"A szív- és érrendszeri betegségeknek számos

különböző formája létezik. Ilyen például az érelmeszesedés, amely az érfalak megvastagodása és az erek rugalmasságának csökkenése miatt érszűkülethez vezet. Ami később tromboembóliás eseményekhez, például szívinfarktushoz vagy stroke-hoz vezethet" - teszi hozzá Dr. Norbert Smetak, a BNK szövetségi elnöke. A szív- és érrendszeri betegségek és a parodontitis közötti kapcsolatot tanulmányok* bizonyították.

A szív- és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek gyakran a szájüregre is hatással vannak, pl. az íny növekedése vagy vérzési hajlam, vagy csökkent nyáltermelés.

Ezenkívül a szívbetegségeknek és a parodontitisznek számos közös kockázati tényezője van - mind viselkedésbeli (dohányzás, egészségtelen táplálkozás, rossz szájápolás), mind genetikai.

Dohányzás
A dohányosoknál akár hétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki parodontitis, mint a nemdohányzóknál. Az 55 éves koruk előtt szívrohamot elszenvedők több mint háromnegyede dohányos volt. A dohányzás a korai szívinfarktus legfontosabb kockázati tényezője.

Diéta
A cukorban és állati zsírokban gazdag étrend gyulladáskeltő, károsítja a szívet és az ereket, és táplálja az olyan krónikus betegségeket, mint a cukorbetegség és a parodontitis.

Magas vérnyomás
A magas vérnyomás kockázata 49 százalékkal nő súlyos parodontitis esetén. A tanulmányok eredményei* azt sugallják, hogy a fogínybetegségben szenvedő betegeket fel kell világosítani erről a kockázatról, hogy a magas vérnyomást fizikai aktivitással és egészséges táplálkozással csökkentsék.

Vérző íny
A közepes vagy súlyos parodontitis 22 százalékkal megnövekedett magas vérnyomás kockázatával jár. A parodontitis miatt több baktérium kerül a véráramba, ami növelheti a vérnyomást és nagyobb terhelést jelenthet a szívnek.

Szájhigiénia
A gyakori fogmosáson és professzionális fogtisztításon keresztül megvalósuló jó szájhigiénia a jelek szerint összefügg a szívelégtelenség alacsonyabb kockázatával. 

Forrás.https://www.zwp-online.info/zwpnews/dental-news/branchenmeldungen/veranderungen-der-arterie-bei-parodontitis

  • Találatok: 766

Cím

Várkerülett 75. (Pannonia Hotel)

H-9400 Sopron

Telefon

Nyitvatartási idő

Hétfő – Péntek

09:00 – 16:30