Skip to main content

Fogtudatos étkezés!

Egészséges étkezés a fogaknak - Soproni fogorvos

Tegnap volt a "cukormentes": aki komolyan gondolja az egészséges fogak diétáját, más szabályokat is be kell tartania. Egyre egyértelműbbek a tartósan egészséges fogakat ígérő étkezési terv sarokpontjai.

Nemrégiben egy 300.000 éves homo sapiens csontvázat találtak tudósok, akinek a fogai teljesen épek voltak. Mind a 32. Adódott tehát a kérdés: Hogyan tudna ellenállni egy fogsor a napjainkban elterjedt fogászati ​​betegségeknek rendszeres fogmosás és fluorozás nélkül?

Nyilvánvaló, hogy a napi étkezés összetétele nagymértékben befolyásolja a fogak egészségét. Alaptézis, hogy a

magas energiatartalmú ételek elősegítik a gyulladásokat. Ez ugyanakkor a legújabb kutatások szerint nem jelenti, hogy minden cukortól pl. el kell búcsúzni. Inkább arra kell ügyelni, hogy a szénhidrátban gazdag ételeket eredeti összetételükben fogyasszuk. A jó gyümölcs- és zöldség alapvetően gyulladáscsökkentő hatású, támogatja a bélflórát és az immunrendszert egyaránt.

Érdemes kerülni: magas energiasűrűségű és könnyen emészthető szénhidrátot tartalmazó, erősen feldolgozott élelmiszerek, mint például fehér kenyér/pirítós, cukor, cukros italok (beleértve a teákat és gyümölcsleveket); üzemi gazdálkodásból származó hús (alig tartalmaz omega-3 zsírsavat); iparilag előállított zsír- és olajtartalmú termékek (chips, csokikrém, szószok).

Az alábbiak ugyanakkor jótékony hatással vannak az egészségre:

  • A természetesen jól "csomagolt" szénhidrátok és zsírok (gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona, dió, hüvelyesek, teljes kiőrlésű rizs).
  • Zsíros tengeri halakból vagy algaolajokból származó omega-3 zsírsavak (korlátozásokkal bizonyos növényi olajokból, például lenmagolajból is).
  • rostban gazdag növényi ételek (gomba, káposzta, savanyú káposzta, alma).
  • Vitamindús ételek, antioxidáns anyagokat tartalmazó gyümölcsök és zöldségek (pl. sötét bogyók, mint áfonya, szeder, arónia).

Bővebben németül itt.

Sopron, fogorvos, étkezés, tudatos táplélkozás

  • Találatok: 2366

Cím

Várkerülett 75. (Pannonia Hotel)

H-9400 Sopron

Telefon

Nyitvatartási idő

Hétfő – Péntek

09:00 – 16:30