Skip to main content

Fogtömések

Fogazonos színű és fém tömések

Fogtömések

A fogászati kezelések egy fontos tényezője és a fogak állapotától függően. Az időben felismert fogászati problémák egy jelentős része esetén alkalmazható és ezzel időben megakadályozható a fogak további romlása.

A fogászatunk mind fehér, mind fogszín azonos töméseket készít, a pácienssel történt előzetes konzultációt követően. A fogtömések egyik speciális elnevezéseként is lehet az inlay/onlay kifejezésekre tekinteni. Ezek olyan speciális tömésfajták szúvas fogak kezelésére, amelyek a mintázott fog/foglyuk helyére kerülnek beillesztésre, azok alakjának megfelelően.

A fogtömés folyamata

A fogtömések alapvető célja a sérült vagy romlott fogak restaurálása. A tömés folyamata több lépésből áll:

Érzéstelenítés: Először is, a fogorvos helyi érzéstelenítést alkalmaz a kezelendő területen, hogy a páciens ne érezzen fájdalmat az eljárás során.

Fogtisztítás: A fogorvos eltávolítja a sérült vagy romlott részeket a fogból. Ezt általában egy speciális fúróval végzik.

Tömés előkészítése: Miután a fogat megtisztították, a fogorvos előkészíti a tömés anyagát. Ez lehet amalgám, kompozit, porcelán vagy arany, attól függően, hogy milyen típusú tömést választottak.

Tömés elhelyezése: A tömés anyagát behelyezik az előkészített üregbe, és speciális eszközökkel formázzák, hogy a fog természetes alakját és funkcióját visszaállítsák.

Keményedés: Néhány tömés anyag (pl. kompozit) azonnal megkeményedik, míg másoknak (pl. amalgám) időre van szüksége, hogy teljesen megkeményedjen.

Utómunkálatok: Végül, a fogorvos finomítja a tömést és ellenőrzi, hogy tökéletesen illeszkedik-e a fogba, és nem zavarja-e az állkapocs mozgását vagy a rágást.

A fogtömések nemcsak esztétikai célokat szolgálnak, hanem segítenek megelőzni a további romlást és a fogfájást is. Az eljárás után némi diszkomfort érezhető, de ez általában gyorsan elmúlik.

Cím

Várkerülett 75. (Pannonia Hotel)

H-9400 Sopron

Telefon

Nyitvatartási idő

Hétfő – Péntek

09:00 – 16:30