Skip to main content

A baktériumok szerepe az egészségünk megőrzésében

Fogápolás - soproni fogorvos - baktériumok szerepe

A bél egy hatalmas ökoszisztéma. Több billió baktérium él benne. Megkülönböztetünk jó és rossz baktériumokat. Mikroszkopikus szövetségesek, akik mindig elkísérnek minket, támogatnak és gyakran megvédenek minket az ellenségekkel szemben. Valójában alig vesszük észre, hogy mikrobák billiói működnek a testünkben.

A bél úgy irányítja "lakóit", hogy a bélnyálkahártyán keresztül hálózatokat hoz létre, amelyekbe a baktériumok bekerülnek. Különböző funkciókban támogatják a bélrendszert, például az emésztésben: A baktériumok lebontják az emészthetetlen élelmiszer-összetevőket, és ellátják tápanyagokkal (pl. zsírsavakkal) a bélnyálkahártyát. A baktériumok védelmet nyújtanak a nem kívánt behatolókkal szemben is: az egészséges bélflóra megakadályozza a kórokozók elterjedését a szervezetben, és ezzel támogatja immunrendszerünket.

Sok kutatás összpontosított a mikrobiom táplálkozási megközelítéseken keresztül történő modulálására. Ez különösen fontos, mivel ezek a mikroorganizmusok beindítják az emésztési folyamatot a szánkban, és biztosítják a száj egészségét. De baleseteket is kiválthatnak, amelyeknek a rossz lehelet és a lepedék felhalmozódása csak a kezdet. A rossz szájhigiénia olyan problémákhoz vezethet, mint a fogszuvasodás vagy a fogágybetegség (fogíny fertőzés), de sokkal súlyosabb állapotokhoz is vezethet, mint például a szívroham vagy a demencia.

 

fogápolás, szájhigiénia, fogászat, baktériumok, egészség, soproni fogorvos, fogszuvasodás

  • Találatok: 2325

Cím

Várkerülett 75. (Pannonia Hotel)

H-9400 Sopron

Telefon

Nyitvatartási idő

Hétfő – Péntek

09:00 – 16:30