Skip to main content

Gyökérkezelés

Sopronban

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés egy fogorvosi eljárás, amely a fog belsejében kialakuló fertőzést kezeli. Ezt a fertőzést a szájban élő baktériumok okozzák, amikor behatolnak a fogba. Ez történhet fogszuvasodás, szivárgó tömések vagy traumák, például esések következtében bekövetkező fogkárosodások után.

Alapvető információk a gyökérkezelések kapcsán

Miért van rá szükség?

A gyökérkezelés lényege

A fog belsejében kialakuló fertőzés (a gyökércsatorna) tályogot okozhat, ami gennyes duzzanatot jelent. Ha kezeletlenül hagyják, a fog elszíneződhet, sőt akár ki is hullhat. A fájdalom gyakran jelentős tünete a gyökércsatorna-fertőzésnek, de nem mindig, ezért rendszeres fogorvosi ellenőrzések fontosak.


Hogyan zajlik egy gyökérkezelés?

Az eljárás menete

  1. Röntgen: Ha szükség van gyökérkezelésre, röntgenfelvételt készítünk a gyökércsatornák alakjának ellenőrzésére és az esetleges környező csontokban lévő fertőzések felfedezésére.

  2. Érzéstelenítés: Helyi érzéstelenítőt alkalmazunk a terület érzéketlenné tételéhez és a kényelem biztosításához az eljárás során.

  3. Pulpektómia: Egy nyílást készítünkk, és eltávolítják a beteg fogbél (fertőzött rész) szövetét.

  4. Tömés: A gyökércsatornát megtisztítjuk, formázzuk és fertőtlenítjük, majd egy biokompatibilis anyaggal, általában gutta-percha nevű gumiszerű anyaggal töltjük ki, és ragasztó cementtel zárjuk le.

  5. Korona vagy tömés: Ezután a fog "halottá" válik. A páciens már nem fog fájdalmat érezni abban a fogban, mert az idegszövetet eltávolítottuk, és a fertőzést megszüntettük. A fogat koronával vagy töméssel állítjuk helyre a védelem érdekében, és ezáltal továbbra is funkcionálhat, mint bármely másik fog.

MI az az utókezelés gyökértömés esetén?

Utókezelés

Az utókezelés kritikus a sikeres eredmény érdekében. Ide tartozik az érintett oldalon való rágás kerülése a kezelés befejezéséig, a jó szájhigiénia fenntartása és a rendszeres fogorvosi látogatások.


Miért célszerű ez az eljárás?

A gyökérkezelés előnyei

  • Megmenti a fogat: Az elsődleges előnye, hogy megment egy olyan fogat, amelyet egyébként el kellene távolítani.
  • Enyhíti a fájdalmat: Hatékonyan csillapítja a fertőzött fog okozta fájdalmat.
  • Természetes megjelenés: A kezelés utáni helyreállítás természetes kinézetet biztosít a fog számára.
  • Normál harapási erő és érzet: Lehetővé teszi a normál harapási erő és érzet fenntartását.
  • Védi a további fogakat: Segít megóvni a többi fogat a túlzott kopástól vagy terheléstől.

Összefoglalás

A gyökérkezelés egy rendkívül hatékony módszer egy olyan fog megmentésére, amelyet egyébként a fertőzés miatt elveszíthetnénk. A modern technikáknak és érzéstelenítésnek köszönhetően viszonylag kényelmes eljárás, magas sikeraránnyal.

Ne feledje, hogy a jó szájhigiénia fenntartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzések elkerülhetik a gyökérkezelés szükségességét, és egészséges, ragyogó mosolyt biztosíthatnak.

Cím

Várkerülett 75. (Pannonia Hotel)

H-9400 Sopron

Telefon

Nyitvatartási idő

Hétfő – Péntek

09:00 – 16:30