Skip to main content

A szájüregi egyensúly fontossága

Mi az a szájüregi mikrobiom, és miért kell egyensúlyban tartanunk?

A szájüregi mikrobiom ökoszisztémája körülbelül 700 különböző baktériumból áll, amelyek kétmilliárd baktériumot alkotnak, és a bélrendszer után a második legváltozatosabb mikrobiom. Hatással van rá minden, amit eszünk, iszunk és dohányzunk – még a csókolózás is –, tehát folyamatosan változik.

A dysbiosis, amely a mikrobiom egyensúlyának felborulása, akkor fordul elő, ha például megváltoztatunk étrendünket, új szokásokat veszünk fel, nem mosunk fogat, bizonyos egészségügyi problémákkal küzdünk, és bizonyos gyógyszereket szedünk.

Ez természetesen nem kimerítő lista, de betekintést nyújt a dysbiosis leggyakoribb okaiba.

Aztán, amikor dysbiosis lép fel, ez hozzájárul a szájüreg egészségügyi problémáihoz, például az ínybetegségekhez és a fogszuvasodáshoz.

Szisztémás betegségekre is hatással lehet, mint például a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a szívbetegség és a magas vérnyomás a szájból a szájból a test más részeire terjedő baktériumok vagy az alacsony fokú krónikus gyulladás miatt.

Jelentős mennyiségű érdekes új kutatás látott napvilágot az elmúlt néhány évben, amelyek azt mutatják, hogy a kiegyensúlyozott szájüregi mikrobiom nemcsak a száj egészségének, hanem az általános egészségnek is kulcsa.

Forrás: The oral microbiome – what is it and why is it so important? - Dentistry

Cím

Várkerülett 75. (Pannonia Hotel)

H-9400 Sopron

Telefon

Nyitvatartási idő

Hétfő – Péntek

09:00 – 16:30