Skip to main content

Új ajánlások a fogszuvasodás kezelésére

Az Amerikai Fogászati Társaság (ADA) új klinikai gyakorlati útmutatója szerint a tejfogak és a maradandó fogak szuvasodásának kezelésére szolgáló konzervatív módszerek jobb eredményekhez vezethetnek, ha azokat olyan gyakori helyreállító anyagokkal együtt alkalmazzák, mint a tömések. Egy fogorvosokból álló szakértői testület mintegy 300 publikált tanulmány alapos áttekintése után dolgozta ki az első ilyen témájú irányelvet.

A The Journal of the American Dental Association júliusi számában közzétett iránymutatás 16 ajánlást tartalmaz a közepesen súlyos és előrehaladott fogszuvasodás kezelésére vonatkozóan a még endodontikus kezelésben, például

gyökérkezelésben nem részesült tejfogak és maradandó fogak esetében. Az ajánlás szerint a konzervatív szuvas szöveteltávolítás (CTR) - amelynek során a fogorvos eltávolítja a fertőzött szövetet, miközben a lehető legtöbbet megőrzi az eredeti fogszerkezetből - kisebb valószínűséggel vezet olyan káros kimenetelű következményekhez, mint az idegek kitettsége vagy a tömés sikertelensége.

Az ajánlások a szelektív CTR-t hatékony kezelési lehetőségként határozzák meg a legtöbb esetben, amikor a tejfogak és a maradandó fogak közepes vagy előrehaladott szuvasodásáról van szó. Ez a módszer magában foglalja a szuvas szövetek nagy részének, de nem az egésznek az eltávolítását, mielőtt a fogat töméssel lezárják. Az új tömés vagy sapka alatt visszamaradó baktériumoknak már nincs meg az, amire szükségük van a szaporodáshoz, ami megállítja a fogszuvasodást.

Az irányelv továbbá megerősíti a leggyakoribb helyreállító anyagok hatékonyságát a mérsékelt vagy előrehaladott fogszuvasodás kezelésére, mint például a fogszínű tömések, az ezüstszínű tömések (amalgám) vagy az előregyártott kupakok hatékonyságát gyermekeknél. A szuvasodás mértékétől függően speciális anyagokat javasol a tejfogak és a maradandó fogak esetében.

"Bár a kutatások már megerősítették, hogy a szuvas szövetek szelektív eltávolítása hatékony megközelítés a korai fogszuvasodás kezelésére, a fogorvosoknak szükségük volt egy bizonyítékokon alapuló irányelvre, amely a közepesen súlyos és előrehaladott fogszuvasodásban szenvedő betegek számára is számos kezelési lehetőséget biztosít" - mondta Dr. Dhar. "Ezek az ajánlások most már az Egyesült Államokban és globális szinten is tájékoztathatják a helyreállító ellátási stratégiákat."

Forrás.

Sopron, fogorvos, lyukas fog

Cím

Várkerülett 75. (Pannonia Hotel)

H-9400 Sopron

Telefon

Nyitvatartási idő

Hétfő – Péntek

09:00 – 16:30