Skip to main content

A jó szájüregi szokásokkal rendelkező 2-es típusú cukorbetegeknek alacsonyabb a vércukorszintjük

vércukorszint mérés

A jó szájhigiénés szokásokat tanúsító 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintje 24 órán keresztül alacsonyabb. Ez derül ki a Minami Diabetes Klinikai Kutatóközpont és a Sunstar szájápolási vállalat közös tanulmányából.

Az új keresztmetszeti vizsgálat a szájhigiénés szokásokat és a vércukorszint-szabályozási mutatókat vizsgálta, és megállapította, hogy a 2. típusú cukorbetegek jó szájápolási szokásai - például a fogközök tisztítása - összefüggnek a jobb glikémiás kontrollal. Az eredmények azt is kimutatták, hogy a rendszeres fogorvosi látogatások a 2-es típusú cukorbetegek számára a jobb vércukorszint-kontroll szempontjából is fontosak. Emellett az eredmények rámutattak a fogvesztés megelőzése és a helyes szájápolási szokások közötti kapcsolatra. Ez a tanulmány megerősíti a vércukorszint ingadozása és a cukorbetegek fogainak száma közötti kapcsolatot. A fogak száma szoros összefüggésben van a fogközök tisztításával és a száj egészségének megőrzését szolgáló táplálkozási szokásokkal is.

Bár e tanulmány eredményei önmagukban nem mutatnak ki ok-okozati összefüggést, várható, hogy a rendszeres fogorvosi látogatások és a fogközti tisztítás beépítése a szájápolásba segít megelőzni a fogak elvesztését, de az általános egészség megőrzésében is.

A tanulmány eredményeit a Japán Diabétesz Társaság 66. éves tudományos ülésén mutatták be 2023 májusában.

Forrás.

Cím

Várkerülett 75. (Pannonia Hotel)

H-9400 Sopron

Telefon

Nyitvatartási idő

Hétfő – Péntek

09:00 – 16:30