Skip to main content

Az esti fogmosás életet menthet

nő fogkefével és fogkrémmel

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálok világszerte, és bizonyítottan van kapcsolat a szív- és érrendszeri betegségek és a parodontális betegségek között. Az Oszaka Egyetemi Kórház kutatócsoportja nemrégiben végzett tanulmányában azt vizsgálta, hogy a fogmosás időzítése befolyásolja-e a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Kiderült, hogy az éjszakai fogmosás fontossága túlmutat a fogmegtartás előnyein.

A vizsgálathoz a kutatók 1583 olyan 20 éves vagy idősebb beteget vontak be, akiket műtét, egyéb orvosi kezelés vagy vizsgálat miatt kórházba szállítottak. Azt találták, hogy azoknál a résztvevőknél, akik reggel és este is fogat mostak, illetve azoknál, akik csak éjszaka mostak fogat, a szív- és érrendszeri események túlélési becslései szignifikánsan magasabbak voltak azokhoz képest, akik egyáltalán nem mostak fogat. Emellett a nem mosó dohányosoknál rosszabb volt a kardiovaszkuláris események prognózisa, mint azoknál, akik csak reggel, csak éjszaka vagy mindkét alkalommal fogat mostak, és a nemdohányzóknál, akik nem mostak fogat, vagy akik csak reggel mostak, szintén rosszabb prognózist mutattak a kórházi felvételkor.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az éjszakai fogmosás fontos a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése szempontjából. Felvetették, hogy a csökkent nyáláramlás miatt alvás közben megnövekedett intraorális baktériumterhelés parodontális betegséget vagy fogszuvasodást okozhat, ami rontja a rágást, és a szájüregi baktériumok a belekbe és a vérbe jutnak, ami negatívan befolyásolja az általános egészséget, és szív- és érrendszeri eseményekhez vezethet. A szerzők azonban javasolták egy hosszabb megfigyelési időszakot tartalmazó multicentrikus vizsgálat elvégzését a vizsgálati eredmények általánosítása és a fogmosás időzítése és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata között megfigyelt kapcsolat mögött meghúzódó mechanizmus feltárása érdekében.

Bár a tanulmány eredményei kórházi betegekre korlátozódnak, és nem általánosíthatók egészséges populációra, rávilágítanak a megfelelő fogmosási szokások jelentőségére a jó száj- és szisztémás egészség megőrzése szempontjából. A tanulmány hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében a lakosság körében növelni kell a megfelelő fogmosási időzítéssel kapcsolatos tudatosságot.

Ügyeljen rá, hogy minden évben elmenjen fogászati szűrővizsgálatokra a fogorvosához!

Forrás.

Eredeti tanulmány.

Cím

Várkerülett 75. (Pannonia Hotel)

H-9400 Sopron

Telefon

Nyitvatartási idő

Hétfő – Péntek

09:00 – 16:30