Skip to main content

Fáj a gyermek foga

Gyermekek fogat mosnak szülővel

Szinte minden szülővel előfordul, hogy a gyermekének fáj a foga. Felnőttként is tudjuk, hogy a fogfájás igen kellemetlen és komoly probléma esetén nem is múlik el. Fogfájás esetén mindenképpen célszerű mielőbb felkeresni egy gyermekekre szakosodott fogorvost, akinek van tapasztalata a gyermekek kezelésében és nyugodt légkört tud teremteni.

A szülőknek továbbá kiemelt felelőssége van a gyermekek szájápolási szokásainak kialakításában és így a fogak mind jobb védelmében. (Lásd pl. https://www.dental.hu/a-szulok-jelentosen-befolyasoljak-a-gyermekek-szajuregi-szokasainak-kialakulasat)

Ha már bekövetkezett a fogfájás, akkor időlegesen a fogorvosi időpontig át kellhet hidalni az időszakot. Az Amerikai Fogászati Egyesület Tudományos és Kutatóintézete új klinikai ajánlásai (Lásd itt.) alapján a paracetamol vagy a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek - például az ibuprofen - használhatók a fogászati fájdalom kezelésére, ha azonnali ellátás nem áll rendelkezésre. Utóbbit nagyon fontos hangsúlyozni, hiszen ha el tudjuk vinni fogorvoshoz, akkor minden alkalommal inkább azt válasszuk!

Paul Moore az iránymutatás vezető szerzője és a Pittsburghi Egyetem Fogorvosi Karának emeritus professzora kifejtette: "a széles körben elérhető, visszaélési potenciállal nem rendelkező gyógyszerek, mint például a paracetamol vagy az ibuprofen, biztonságosan és hatékonyan segítik gyermekeiket abban, hogy enyhülést találjanak a rövid távú fogfájdalomban." (Lásd itt.)

Cím

Várkerülett 75. (Pannonia Hotel)

H-9400 Sopron

Telefon

Nyitvatartási idő

Hétfő – Péntek

09:00 – 16:30