Skip to main content

Szignifikáns összefüggés a szájhigiénia és a rákos megbetegedések túlélési esélye között

Fogorvosi szűrővizsgálat Sopronban

A fej- és nyaki rákos megbetegedéssel diagnosztizált személyek körében szoros kapcsolat van a szájüregi egészség és a túlélés között. Ez derül ki egy új nemzetközi tanulmányból, amelyet a Journal of the National Cancer Institute közölt. A kutatócsoport nyolc ország mintegy 2500 betegének adatait vizsgálta meg, hogy korszerű statisztikai elemzéseket végezzen. A fej- és nyakrákos betegeket arra kérték, hogy önbevallásukban adjanak tájékoztatást szájhigiéniájukról és szájhigiéniájukról. Ez magában foglalta az ínyvérzést, a fogmosás gyakoriságát és a szájvíz használatát, valamint a rákdiagnózist megelőző 10 éves időszakban a természetes fogaik számát és a fogorvosi látogatások gyakoriságát. Túlélési különbségek kapcsán az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik gyakran jártak fogorvosi ellenőrzéseken, azaz, több mint öt vizit volt egy évtizedben, magasabb volt az általános túlélési esélyük öt (74%) és tíz (60%) év múlva, szemben azokkal, akik nem jártak fogorvoshoz. (Öt év múlva 54%, tíz év múlva 32% volt a túlélési ráta). Ez az összefüggés a legjelentősebb a száj- és garatrákos betegek körében volt.

Ne felejtsen el rendszeresen szűrővizsgálatokra járni a fogorvosához! (Szűrővizsgálatok a fogászatunkban elérhetőek itt.)

(Az eredeti tanulmány angolul: Tasoulas, J., et al. (2023). "Poor oral health influences head and neck cancer patient survival: an International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium pooled analysis." JNCI: Journal of the National Cancer Institute.)

 

Cím

Várkerülett 75. (Pannonia Hotel)

H-9400 Sopron

Telefon

Nyitvatartási idő

Hétfő – Péntek

09:00 – 16:30