Skip to main content

Fogászati góckutatás

Számos műtét előtt kötelező vagy ajánlott fogászati góckutatást végezni.
 
A góckutatás a szájüreg vizsgálatával kezdődik. Megnézzük a nyirokcsomókat, a nyelvet és a nyálkahártyát, keressük a gyulladás nyomait.

Konzerváló fogászat

A konzerváló fogászat és a részét képező endodontia a fogorvostudomány azon ága, mely mind a kemény fogszövetek, mind a fogbél megbetegedésének diagnosztikáját, az ajánlott kezeléseket és a kezelések prognózisát foglalja magában. E tárgykör ismerete alapján végzett kezelés helyreállítja a fog eredeti formáját, funkcióját és esztétikai megjelenését, biztosítja a fogak élettani integritását, a környező kemény- és lágyszövetekkel alkotott harmonikus egységét.

Protetika, fogpótlás

A fogpótlás azon eljárások összessége, melyekre akkor van szükség, amikor a páciens fogának egy darabja, vagy az egész fog hiányzik, esetleg maga a fog olyan állapotban van, hogy már menthetetlen.

A fogpótlás lehet rögzített (fix), vagy kivehető (vagy rögzített kivehető fogsor).

A rögzített pótlások többnyire koronák és hidak, vagy fogsorok (hagyományos), de a fogpótlás körébe sorolható az implantáció is.

A hagyományos módszerek előnye, hogy az új fog vagy fogak aránylag gyorsan, egy-két hét alatt elkészíthetők és elhelyezhetők, valamint az eljárás olcsóbb, mint az implantáció. Ám vannak esetek, amikor nem alkalmazhatók a hagyományos módszerek, vagy az implantáció sokkal stabilabb megoldást hoz.

Parodontológia

parodontológia (a görög περί peri "körül"; ὀδούς odous "foga", birtokos ὀδόντος odontos) a fogászat speciális ága. A fogágybetegség, orvosi néven parodontitis (közismert nevén fogínysorvadás) a fogat körülvevő szövetek baktériumok okozta gyulladásos megbetegedése

A fogágy mindazon szövetek együttese, amelyek a fogakat stabilan a helyükön rögzítik. Ide tartozik: az íny, a fogakat a csonthoz rögzítő kollagén rostok, a foggyökér cementrétege (amelybe a rostok beágyazódnak) és a fogat körülvevő csont. Ha a fogágy gyulladása előrehaladott, az előbb említett szövetek mindegyike érintetté válik. A fogágybetegségről azért érdemes tudni, mert viszonylag kevés tünet jelentkezése mellett is a fogak elvesztéséhez vezet.

A betegség kezdetén ínygyulladás alakul ki, melynek tünetei, hogy az íny vörössé válik, megduzzad és erősebb nyomásra, vagy akár a fogmosás során vérzik. Abban az esetben, ha betegséget nem ismerik fel időben, és nem történik megfelelő kezelés, a gyulladás krónikussá válik, átalakul fogágybetegséggé. Ilyen esetekben a fellazult íny és a fog felszíne között egy fokozatosan mélyülő rés, úgynevezett tasak alakul ki.

A betegség előrehaladtával egyre mélyebbé válnak ezek a kialakult tasakok, ezért egyre kevésbé lehetséges a tisztításuk. Ezáltal egyre agresszívebb baktériumok szaporodnak el az íny alatti oxigénhiányos környezetben. Ennek következtében a tartószövetek előrehaladott pusztulása következik be, mely a fogak meglazulásához és végül elvesztéséhez vezet bizonyos idő eltelte után. A betegség kevésbé ismert következménye a fogak elvándorlása, ami a gyulladás miatt meggyengült csont miatt  következik be. Egyszerűen nem képes ellenállni a rágóerőknek a meggyengült csont. 2017-es statisztikai adatok szerint továbbra is ez a betegség a vezető ok a felnőttkori fogvesztések esetében.

Korai státiumban észlelhető tünetek:

 • az ínyvérzés
 • fokozott fogkőképződés
 • kellemetlen szájszag/lehelet
 • kezelés nélkül a csont is gyulladásba kerül a fogak meglazulnak. 

A fogágybetegséget kialakulásáért a szájban megtalálható baktériumok megváltozott összetétele felelős. Meghatározott kórokozó fajok felszaporodása okozza. Ezek az agresszív baktériumok forrása jellemzően az eltávolítatlan lepedék, fogkő. A nem megfelelő fogmosási technika vagy a fogmosás részleges vagy teljes hiánya, illetve a plakk eltávolítását megnehezítő nem megfelelően kialakított (elálló) tömés- és koronaszélek okozhatják. 

Implantálás, fogbeültetés

Implantációs központ Sopronban

Fogászati klinikánk több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a fogászati implantátumok terén. 

Fogászati implantálás

A fogászati implantátumok számos előnnyel járnak a betegek számára, beleértve azokat is, akik félnek a fogorvosoktól. Ilyen félelmek esetén fontos, hogy kiemeljük az előnyöket, miközben hangsúlyozzuk a kényelmet és a hosszú távú előnyöket.

"A fogászati implantátumok nemcsak a mosolyunkat segítik visszanyerni, hanem az önmagunkba vetett bizalmunkat is."

"Egy gondtalan élet evés és nevetés közben - ez a fogászati implantátumok igazi varázsa."

Alapvető információk

A fogászati implantátumokról

Pácienseknek

A fogászati implantátumok általában titánból készült mesterséges foggyökerek, amelyeket az állcsontba helyeznek be az elveszett fogak pótlására. Az állkapocsba rögzítve koronák, hidak vagy fogsorok alapjául szolgálnak, helyreállítva a száj funkcióját és esztétikai megjelenését. Tartós és megbízható fogpótlási megoldást kínálnak, és gyakran olyan érzést keltenek, mint a természetes fogak.


Előnyök

Miért fogbeültetés?

A fogászati implantátumok tartós és stabil megoldást kínálnak az elveszett fogak pótlására. Nemcsak a jobb rágási és beszédfunkciót segítik elő, hanem az esztétikai megjelenést is fenntartják, és megakadályozzák az állkapocs csontvesztését. Ráadásul olyan érzést keltenek, mint a természetes fogak, és nem igényelnek különösebb ápolást, így a hagyományos műfogsorok vagy hidak előnyös alternatívájává válnak.

További információk

Költségek

Hogyan számoljunk?

A fogászati implantátumok költségét olyan tényezők alapján számítják ki, mint a szükséges implantátumok száma, az implantátumok típusa, az esetleges előkészítő kezelések, az implantátumhoz, a felépítményhez és a koronához használt anyagok, a pótlandó fogak helyzete, a fogorvos vagy sebész tapasztalata, a regionális árkülönbségek és a lehetséges utókezelések, például az utókezelés és az ellenőrzések. A pontos költségbecsléshez egyéni konzultációra és a kezelő szakemberrel való egyeztetésre van szükség.


A folyamat

Hogyan is zajlik mindez?

A fogászati implantációs eljárás jellemzően több lépésből áll. Először az implantátumot az állcsontba helyezik, ahol az összeolvad a csonttal. Ezt követően következik egy gyógyulási fázis, amikor a csont stabilizálja az implantátumot. Ez az osszeointegrációnak is nevezett folyamat általában több hónapot vesz igénybe. A sikeres gyógyulás után az implantátumra egy felépítményt helyeznek, amely összekötő elemként szolgál az implantátum és a korona között. Végül a koronát rögzítik a felépítményhez, hogy a hiányzó fog esztétikai és funkcionális pótlása befejeződjön. A gyógyulási fázisban a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres ellenőrzés fontos az implantátum sikeres beilleszkedésének biztosítása érdekében.

Titán vagy cirkónium implantátumok?

Mind a titán, mind a cirkónium a fogászati implantátumok gyakori anyaga, mindegyiknek megvannak a maga előnyei.

Titán implantátumok:

 • Biokompatibilitás: A titánra magas biokompatibilitás jellemző, ami azt jelenti, hogy a szervezet jól tolerálja, és kevésbé valószínű, hogy allergiás reakciókat vagy kilökődést okoz.
 • Osseointegráció: A titán implantátumok erősen képesek integrálódni a környező csontba (osszeointegráció), stabil alapot teremtve az implantátummal támogatott restaurációnak.
 • Élettartam: A titán implantátumok hosszú élettartamukról és hosszú távú sikerességükről ismertek.
 • Kipróbált eredmények: A titán implantátumokat évtizedek óta használják a fogászatban, és jól bevált eredményekkel rendelkeznek.
 • Eltérő kialakítások: A titánimplantátumok különböző kialakítások és típusok léteznek, amelyek lehetővé teszik a páciens igényeihez való alkalmazkodást.

Cirkónium implantátumok:

 • Esztétika: A cirkónium implantátumok fehérek, és jobban hasonlítanak a természetes fogakhoz, ezért előnyben részesítik őket a vékony vagy áttetsző ínyű betegeknél.
 • Biokompatibilitás: Bár a cirkóniumot nem vizsgálták olyan alaposan, mint a titánt, általában biokompatibilisnek tekintik, és kevésbé valószínű, hogy allergiás reakciókat okoz.
 • Holistikus megközelítés: A cirkónium implantátumokat néha olyan betegek részesítik előnyben, akik holisztikus vagy egészségügyi aggályok miatt fémmentes megoldást szeretnének.
 • alacsony hővezető képesség: A cirkóniumnak a fémhez képest alacsonyabb a hővezető képessége, ami azt jelenti, hogy kisebb hőmérséklet-érzékenységet közvetíthet a környező szövetek felé.
 • A fogínyreakció lehetősége: Egyesek úgy vélik, hogy a cirkónium implantátumok nem fémes jellegük miatt egészségesebb fogínyreakciót eredményezhetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a titán és a cirkónium implantátumok közötti választást a fogászati szakemberrel konzultálva kell meghozni, olyan egyéni páciens-tényezők alapján, mint a szájüregi egészség, a csontozat, az esztétikai preferenciák és egészségügyi megfontolások. Mindkét anyagnak megvannak a maga előnyei, és a választás a páciens egyedi igényeitől és prioritásaitól függ.

Hogyan néznek ki a fogászati implantátumok?

A fogászati implantátum egy mesterséges foggyökér, amelyet az állcsontba helyeznek az elvesztett fog pótlására. A fogászati implantátumokhoz sokféle kialakítás és anyag létezik, de a legtöbbet titánból vagy titánötvözetből készítik, mivel ez az anyag biokompatibilis és jól együttműködik az emberi csonttal.

Egy tipikus fogászati implantátum több részből áll:

 1. Implantátumtest: Ez az implantátum fő része, amelyet az állcsontba helyeznek be. Általában csavar alakú szerkezetű, hogy biztosítsa a maximális tapadást a csontban, és általában titánból készül.

 2. Abutment (felépítmény): Az abutment az implantátumtest és a korona közötti összekötő elem. Az implantátum körüli csont gyógyulása után csavarják rá az implantátumra. Kissé kiemelkedik az ínyből, és a mesterséges fogkorona alapjául szolgál.

 3. Korona: Ez az a látható rész, amely a tényleges fogat képviseli. A felépítményre kerül, és különböző anyagokból, például porcelánból, cirkónium-dioxidból vagy fémből készülhet. A koronát úgy tervezik, hogy esztétikus legyen, és utánozza a természetes fog funkcióját.

Noch mehr erfahren

Mikor indokolt egy fogbeültetés?

A fogászati implantátumokat gyakran ajánlják megoldásként számos fogászati problémára. Ezek közé tartoznak a hiányzó fogak pótlása, a sikertelen hidak vagy koronák, a sikertelen gyökérkezelés, a kiterjedt fogszuvasodás, a törött fogak, a csontvesztés megelőzése, a fogsor javítása, kozmetikai okok és az általános szájhigiénia. Fontos, hogy az egyéni diagnózis és a kezelés megtervezése érdekében szakképzett fogorvoshoz forduljon.

Noch mehr lesen

Hogy néz ki a csontfelépítés?

A csontpótlás egy olyan fogászati eljárás, amelyet gyakran végeznek el a fogászati implantátum beültetése előtt. Ha az állkapocsban nincs elegendő csonttömeg az implantátum biztonságos rögzítéséhez, akkor ez az eljárás válik szükségessé. A csontpótlás során a szervezet saját vagy mesterséges csontját helyezik el azon a helyen, ahová később az implantátumot beültetik.

Noch mehr erfahren

Miért ideális a titán a fogbeültetéshez?

A titán ideális fogászati implantátumnak számít biokompatibilitása miatt, amely lehetővé teszi a kilökődés és az allergiás reakciók alacsony kockázatát. A csonttal való oszteointegrációs képessége stabil alapot biztosít a koronák vagy hidak számára. Ezenkívül a titán erős, tartós és korrózióálló, így hosszú élettartamot biztosít. Könnyű és sokoldalú, ami megkönnyíti a testreszabást és a könnyű sebészeti behelyezést. Ezek a tulajdonságok, valamint a bizonyított biztonság és hatékonyság mellett a titán a fogászati implantátumok kiváló választása.

Noch mehr lesen

A kerámia implantátumokról

A kerámia fogászati implantátumok számos előnnyel rendelkeznek, többek között nagyfokú biokompatibilitással, ami csökkenti az allergiás reakciók kockázatát. Természetesnek tűnő fehér színük esztétikailag is tetszetős, különösen a száj látható területein. Az anyag tartós és kevésbé hajlamos a lepedékképződésre, így csökkenti az ínybetegségek kockázatát. A fémimplantátumokkal ellentétben nem szenvednek fémkopástól, és gyakran egy darabból készülnek, ami egyszerűsíti az implantátum szerkezetét. Ezenkívül a kerámia alacsony hővezető képessége javítja a kényelmet a hőmérséklet-ingadozások során, és a röntgenfelvételeken való kisebb láthatóságuk megkönnyíti a szomszédos fogak diagnosztizálását.

További információk

Gyökérkezelés

Vannak helyzetek amikor a fog még megmenthető az eltávolítástól, de már erősen károsodott. Erre megoldás a gyökérkezelés. A fogaknak számos fontos és hasznos funkciója van, így eltávolítani azokat csak klinikailag indokolt esetben szükséges. 

Gyökérkezeléskor a gyökérben helyet foglaló erek és idegek, vagyis

Fogtömés

Fogtömések

Fogazonos színű és fém tömések

Fogtömések

A fogászati kezelések egy fontos tényezője és a fogak állapotától függően. Az időben felismert fogászati problémák egy jelentős része esetén alkalmazható és ezzel időben megakadályozható a fogak további romlása.

A fogászatunk mind fehér, mind fogszín azonos töméseket készít, a pácienssel történt előzetes konzultációt követően. A fogtömések egyik speciális elnevezéseként is lehet az inlay/onlay kifejezésekre tekinteni. Ezek olyan speciális tömésfajták szúvas fogak kezelésére, amelyek a mintázott fog/foglyuk helyére kerülnek beillesztésre, azok alakjának megfelelően.

A fogtömés folyamata

A fogtömések alapvető célja a sérült vagy romlott fogak restaurálása. A tömés folyamata több lépésből áll:

Érzéstelenítés: Először is, a fogorvos helyi érzéstelenítést alkalmaz a kezelendő területen, hogy a páciens ne érezzen fájdalmat az eljárás során.

Fogtisztítás: A fogorvos eltávolítja a sérült vagy romlott részeket a fogból. Ezt általában egy speciális fúróval végzik.

Tömés előkészítése: Miután a fogat megtisztították, a fogorvos előkészíti a tömés anyagát. Ez lehet amalgám, kompozit, porcelán vagy arany, attól függően, hogy milyen típusú tömést választottak.

Tömés elhelyezése: A tömés anyagát behelyezik az előkészített üregbe, és speciális eszközökkel formázzák, hogy a fog természetes alakját és funkcióját visszaállítsák.

Keményedés: Néhány tömés anyag (pl. kompozit) azonnal megkeményedik, míg másoknak (pl. amalgám) időre van szüksége, hogy teljesen megkeményedjen.

Utómunkálatok: Végül, a fogorvos finomítja a tömést és ellenőrzi, hogy tökéletesen illeszkedik-e a fogba, és nem zavarja-e az állkapocs mozgását vagy a rágást.

A fogtömések nemcsak esztétikai célokat szolgálnak, hanem segítenek megelőzni a további romlást és a fogfájást is. Az eljárás után némi diszkomfort érezhető, de ez általában gyorsan elmúlik.

Legújabb blogbejegyzéseink

Fogászati szűrővizsgálat

A fogai egészségének megőrzéséért Ön a helyes fogápolás mellett akkor teszi a legtöbbet, ha rendszeresen részt vesz fogorvosi szűrővizsgálatokon. A fogak alapvetően nem rendelkeznek öngyógyító képességgel, így minél előbb észleljük a problémát, annál kevésbé jelentős beavatkozásokkal is megoldható, sőt megelőzhető a fogak

Cím

Várkerülett 75. (Pannonia Hotel)

H-9400 Sopron

Telefon

Nyitvatartási idő

Hétfő – Péntek

09:00 – 16:30