Skip to main content

Cukorbetegség és a rágási képesség

Nő rágógumit rág

Egy tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek, akiknek teljes rágófunkciójuk van, jelentősen alacsonyabb a vércukorszintjük, mint azoknak a betegeknek, akiknek a rágóképessége károsodott. A tanulmányt Mehmet A. Eskan, a Buffalo Egyetem kutatója készítette. A tanulmányban 94 olyan 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg adatait vizsgálták meg, akiket egy isztambuli kórház járóbeteg-rendelőjében láttak el. Az eredmények szerint azoknak a betegeknek a vércukorszintje, akik jól tudtak rágni, 7,48 volt, míg azoknak a betegeknek a vércukorszintje, akik nem tudtak jól rágni, mert hiányoztak néhány vagy az összes foguk, majdnem 2%-kal magasabb volt, 9,42.

A rágás fontos szerepet játszik a vércukorszint csökkentésében. A rostokat nagyrészt megfelelő ételek rágásával nyerjük ki. A rágás növeli az inzulin termelését és elősegíti a teltségérzetet. Ezáltal kevesebbet eszünk és csökken az elhízás veszélye, ami a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fő kockázati tényezője.

Eskan azt javasolja az egészségügyi szolgáltatóknak, hogy vizsgálják meg a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeik fogait.

Forrás:

The ability to chew properly may improve blood sugar levels in patients with type 2 diabetes (medicalxpress.com)

  • Találatok: 625

Cím

Várkerülett 75. (Pannonia Hotel)

H-9400 Sopron

Telefon

Nyitvatartási idő

Hétfő – Péntek

09:00 – 16:30